Bation Sloterplas



Opdrachtgever:
HKU
Locatie:
Amsterdam
Oppervlakte:
Nvt
Jaar van ontwerp:
2010
Jaar van uitvoering:
Nvt
Werkzaamheden:
Ontwerp
In samenwerking met:
Nvt
Brochure:
Download hier


De opdracht is een verbinding ‘brug’ te ontwerpen tussen de twee bastions die de ingang vormen voor het haventje aan de noordoever van de Sloterplas in Amsterdam.

De eerste indruk van de plek was niet een verpletterende indruk.

Er is nu een overvloed aan bomen. Waardoor het er donker en gesloten oogt. Op het eerste bastion die je tegen komt van uit de binnenstad geeft het gevoel dat je in een bakje zit. Doordat het er ommeurt is en lager zit ten opzichten van de bastion aan de overkant en de weg. Het is niet aantrekkelijk om over de bastions te lopen, omdat er geen paden zijn aan gelegd. Op de bastions zijn er geen bankjes neergezet waardoor je er niet lang wil verblijven.

 

Ik ging me vervolgens dingen afvragen zoals:

Wat is het verschil waardoor je van de bastion aan stad kant naar de andere bastion zou willen gaan?

Een van de redenen is voor de uitzicht die op de bastion aan de stad kant word verhindert door de andere bastion. Er komt tevens meer licht door het blader dak heen.

Op de andere bastion heb je meer een ruimtelijke en opener gevoel. Op de stadskant bastion heb je meer het gevoel dat je in een bakje zit. Als laatste je bent verder van de straatkant. Waardoor je beter kan genieten van de ruimte en rust.

 

Waarom zal je van de bastion een vrijere ligging heeft naar de bastion aan de stadskant willen gaan?

Je bent dan sneller in bebouwd gebied. Er lopen daar doorlopende wandel en fiets routes. Het loopt dus niet dood zoals bij de vrijer liggende bastion. En er is daar een voetbal veldje. Dus kan de ruimte beter benutten worden om te spelen.

 

Maar waarom zal je naar de vrij liggende bastion moeten kunnen gaan? Als je ook de bastion aan de stadskant kan verbeteren zodat hij ook de plus punten van de vrij liggende bastion heeft. Hier voor moet het volgende gebeuren de stadskant bastion moet lichter worden. Het moet net zo’n uitzicht krijgen als de vrij liggende bastion. En er moet meer een opener en ruimtelijk gevoel krijgen.

Verder moet het meer een verblijf plek worden zo dat je echt kan genieten van de rust en de ruimte.

Dit wil ik bereiken door een uitkijk toren te maken die met licht speelt. De uitkijk toren moet ook als tegen hanger functioneert van de rechte vierkanten woonblokken. Zodat de mensen zich er naar toe getrokken worden.